Huis Van Verhalen

Contactgegevens

Voorzieningencluster Prismare
ingang Roomweg 165c
7523 BM Enschede
info@huisvanverhalenenschede.nl
https://www.huisvanverhalenenschede.nl

Contactpersoon: Hadassa Meijer

Sponsors Initiatief: –
Betrokken organisaties: –
Start Initiatief: 2000
Einde Initiatief: –

Samenvatting
Huis van verhalen is een plaats in Roombeek waar, zoals onze naam al zegt, verhalen centraal staan. Verhalen van mensen uit de wijk die de vuurwerkramp in 2000 hebben meegemaakt, verhalen over de wederopbouw, verhalen van mensen die nu in de wijk wonen. We vertellen verhalen door middel van rondleidingen in de wijk. We luisteren naar verhalen tijdens de inloopmiddagen. We creëren nieuwe verhalen tijdens onze activiteiten (o.a. buurtmaaltijd, handwerkochtend). En we zijn zeer benieuwd naar uw verhaal.

Omschrijving

De voorloper van het Huis van Verhalen is Pastoraat na Ramp. Direct ontstaan na de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Een zeer ingrijpende gebeurtenis voor Enschede en haar bewoners.
De ramp trof niet alleen Roombeek, maar de hele stad. Mensen waren ontheemd en ook emotioneel soms de weg kwijt.
Pastoraat na Ramp werd opgericht om mensen op te vangen en bij te staan in hun emotionele zoektocht. Met name door er gewoon te zijn voor mensen. Hiervoor werd de presentietheorie (uitgaan van het goed van de ander en niet van de eigen goede bedoelingen) gebruikt.Door een luisterend oor te bieden, een kopje thee of koffie te schenken en er gewoon te zijn. Een veilige haven bieden in tijden van storm.
Vijf jaar is niet genoeg – Gaandeweg bleek dat een project dat eerst 5 jaar zou duren, na die 5 jaar niet afgerond kon worden. De behoefte van de mensen om te kunnen praten over de ramp was na 5 jaar nog steeds groot. Om in die behoefte te voorzien is er verder gekeken naar de oprichting van een algemene stichting, zodat er niet door de naam een drempel zou zijn voor bezoekers, dan wel vrijwilligers om zich bij het Huis van Verhalen te melden.
In december 2007 is het Huis van Verhalen dan ook geopend in Voorzieningencluster Prismare.Een geweldige plek waar we er in het hart van Roombeek nog steeds mogen zijn voor de buurt, maar ook voor andere bewoners van Enschede.

Vestiging