Een veilig nest

Contactgegevens

Korte Elisabethstraat 6
3511 JG Utrecht
Mail: nesting@wecf.eu
Website: www.eenveilignest.nl/

Contactpersoon: Ingrid Elbertse

Sponsor Initiatief: –
Betrokken Organisaties: WECF
Start Initiatief: 2007
Einde Initiatief: –

Samenvatting
Een Veilig Nest helpt aanstaande ouders bij het creëren van een veilige leefomgeving voor hun kind. Babys en peuters brengen veel tijd door binnenshuis. Een gezond binnenmilieu is daarom van groot belang voor hun gezondheid.

Omschrijving

Meer en meer studies tonen aan dat jonge baby’s, vooral tijdens de eerste maanden van hun leven, extreem gevoelig zijn voor bepaalde milieugevaarlijke chemische stoffen en dat milieuvervuiling een grote impact kan hebben op hun welzijn en hun gezondheid. Juist in die periode kunnen ouders het fundament leggen voor een gezond immuunsysteem door in ieder geval te letten op goede producten en hun eigen gedrag aan te passen. Veel factoren kunnen de oorzaak zijn van een slecht binnenmilieu. Redelijk bekend zijn roken, schimmel en radon. Minder bekend zijn zorgwekkende chemische stoffen zoals broomhoudende brandvertragers, pesticiden en ftalaten. Deze gevaarlijke stoffen worden nog volop toegepast in alledaagse producten als cosmetica, textiel, verf, schoonmaakmiddelen, meubels en speelgoed en komen zo in huis terecht. Zwangere vrouwen, baby’s en kinderen zijn in dit opzicht extra kwetsbaar. Baby’s en peuters brengen veel tijd door binnenshuis. Een gezond binnenmilieu is daarom van groot belang voor hun gezondheid. Er bestaat echter geen publiekscampagne om ouders te informeren over het belang van een veilig binnenmilieu voor kinderen. Er bestaat een grote kennisachterstand over het chemisch stoffenbeleid van de EU (REACH) en de effecten op gezondheid en milieu van tientallen stoffen die op de markt zijn. De wel beschikbare informatie wordt onvoldoende doorgegeven in de keten en naar de consument.
Een groeiend aantal jonge mensen – en aanstaande ouders in het bijzonder – meer wil weten over de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van wat zij kopen. Daar getuigen de vele websites en weblogs van die over deze zaken op internet verschijnen. De tijd is dus rijp voor ons project Een Veilig Nest.

Bereik
Hoeveel mensen zijn er bij de organisatie van het project betrokken?
Hoeveel Mensen bereikt u er mee?

Onderzoek
Dit Nieuwe Business Model wordt ook benaderd door studenten deeltijdopleiding Bedrijfskunde MER van de Hogeschool Utrecht.

Vestiging