Bataaf

Contactgegevens

Mail: post@bataaf.nu
Website: www.bataaf.nu

Contactpersoon: Georges Plat en Clarence Rose

Sponsor Initiatief: –
Betrokken Organisaties: Floatnet
Start Initiatief: 2011
Einde Initiatief: –

Samenvatting
Bataaf is een regionaal betaalmiddel (in oprichting) voor Nijmegen en omstreken. Met bataaf kan je gewoon boodschappen doen. De winkelier kan er zelf ook weer boodschappen mee doen, zakelijke diensten mee inkopen en, naarmate er meer bedrijven meedoen, ook inkopen en investeren met bataaf.

Omschrijving

Anders dan de euro is bataaf niet geschikt om mee te rentenieren of te speculeren. Door dit subtiele verschil versterkt bataaf de regionale relaties in het midden- en klein bedrijf. Zonder rente heeft het geen zin om veel bataaf te bewaren. Daarom geef je bataaf liever snel weer uit, bij de deelnemende bedrijven in de regio in plaats van bij ketens die hun winsten niet opnieuw in de regio uitgeven en op die manier geld aan de regio onttrekken.

Bij voldoende bataaf omzet organiseert Bataaf samen met regionale ondernemers rentevrij krediet waardoor het een stuk voordeliger is om bataaf te lenen. Voor Bataaf hoef je immers geen rente te betalen. Bovendien zorgt bataaf-krediet voor een stabiele geldvoorziening die niet wordt verstoord door financiële markten. Door dit goedkope en goed beschikbare krediet kunnen MKB ondernemers beter concurreren met grote ketens.

Zonder rente kunnen leningen ook over langere perioden worden afgesloten zonder dat daardoor de investeringskosten oplopen. Hierdoor komen veel meer duurzame investering in aanmerking voor financiering. Dat is niet alleen veel gezonder en aangenamer, dit levert ook meer en hoogwaardiger werk op.

Bataaf helpt ons op weg naar een toekomst waarin we veel minder geld kwijt zijn aan banken en wel altijd genoeg geld voorhanden hebben om te ondernemen. Een toekomst waarin de regionale economie opbloeit en daarmee ook de handel met andere regio’s, over de hele wereld.

Bereik
Hoeveel mensen zijn er bij de organisatie van het project betrokken? 1-5
Hoeveel Mensen bereikt u er mee? 100.000 en meer

Onderzoek
Dit Nieuwe Business Model wordt ook benaderd door studenten deeltijdopleiding Bedrijfskunde MER van de Hogeschool Utrecht.

Vestiging