Robin Hood voor het landschap

Contactgegevens

henk.daalder@guldenlijn.nl
http://www.duurzamebrabanders.nl/

Contactpersoon: Dhr. Henk Daalder

Sponsor Initiatief: –
Betrokken Organisaties:
Start Initiatief: 2009
Einde Initiatief: –

Samenvatting
Windparken staan in een collectief goed, ons landschap. Meestal worden burgers buitengesloten van echt voordeel en kansen om trots te zijn op een eigen windpark.Daarom moeten burgers en boeren zelf samenwerken voor eigen regionale windparken, om zo de winst uit de wind in de regio te houden, voor zichzelf. Dat kan, met simpele ontwerpregels

Omschrijving

Meer dan 70% van de Nederlanders vindt windenergie de beste keus voor duurzame energie. Toch komt nog steeds 96% van de stroom van fossiele leveranciers. Zij zijn kennelijk de baas in dit land.
Gelukkig is zon en wind door iedereen te vangen, fossiele leveranciers zijn niet echt nodig. Maar voor windenergie staan de windmolens in ons collectieve goed, het landschap. Daarom is er ook altijd ophef en vertier als een commerciële windpark ontwikkelaar, het landschap van anderen wil gaan exploiteren. Project Robin Hood voor het landschap komt met een oplossing. De inwoners moeten de winst krijgen van de wind in hun landschap. Maar de boeren hebben de grond waar de windmolens moeten/kunnen komen. Daarom is het tijd voor een coalitie in de regio. Boeren brengen hun grond in en inwoners zoeken de beste plek voor een mooi windpark.
Uiteindelijk creëren georganiseerde burgers dan onderhandelingsruimte en daarmee waarde voor zichzelf. En tegelijk een sociale vorm van duurzame ontwikkeling.