Coolzaad

Contactgegevens

Excercitiestraat 4a
3034 RA Rotterdam
info@buurtlab.nl
www.buurtlab.nl

Contactpersoon: Edward Boele

Sponsors Initiatief: –
Betrokken organisaties: –
Start Initiatief: 2011
Einde Initiatief: –

Samenvatting
Coolzaad is een aanpak waarbij we in de buurt met kinderen zelf (leren) groente te kweken, proeven en eten en aanverwante dingen over de natuur ontdekken. Kinderen bouwen een band op met groente en met elkaar. Het belang van het eten van verse groente is groot. Het lijkt er op dat we maar wat doen wat en we eten maar wat. Er is onvoldoende kennis van voeding. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag twee ons groente en twee keer fruit te eten en daarbij volop te variëren.

Omschrijving

Van alle Nederlanders denkt 65% dat ze voldoende groente eet. Maar slechts 18% haalt de aanbeveling van 150 – 200 gram groenten per dag! Dit percentage is waarschijnlijk nog veel lager in de lage SES buurten. Dit heeft effect op de volksgezondheid. Er zijn veel aanwijzingen dat door het eten eten van voldoende groente en fruit veel gezondheidswinst geboekt kan worden. Het RIVM heeft in het rapport ‘Ons eten gemeten’ o.a. berekend wat dit voor de Nedelandse situatie op zou kunnen leveren.
Coolzaad heeft ontzettend veel in zich om kinderen te boeien en spelenderwijs te laten leren over alles wat die natuur en in het bijzonder een moestuin biedt. Wij wagen ons niet aan complexe methodes van groente kweken. Bij Coolzaad houden we het simpel en vinden we dat iedereen groente kan kweken op een makkelijke manier. Daarvoor gebruiken we stadsmoestuinen (gebaseerd op het idee van Square Foot Gardening). Houten bakkies (van a tot z MVO-geproduceerd) van 1.30 bij 1.30 meter, verdeeld in 16 vakjes van 30 bij 30 cm, gevuld met perfecte moestuingrond. In ieder vakje kweek je een groente. Kleine terreintjes in de buurt zijn veelal geschikt om de stadsmoestuinen te plaatsen en met kinderen in hun eigen buurt aan de slag te gaan. De stadsmoestuinen zijn makkelijk in onderhoud.

Vestiging