Buurt- En Nutstuinencomplex Drrroomland

Contactgegevens

Hoyledesingel 3
3054 EH Rotterdam
Mail: marjoleindemars@gmail.com
Website: http://drrroomland.nl

Contactpersoon: Gino Groenewegen

Sponsors Initiatief: –
Betrokken organisaties: –
Start Initiatief: 2013
Einde Initiatief: –

Samenvatting
Drrroomland is een initiatief van Stichting Tuin Tsjaikofskilaan (STT) en Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam (RRR). We doen, zoals we het noemen, aan duurzame kleinschalige biologische tuinbouw (nutstuinen). Naast tuinbouw is er een bijenstand, kippenren, vijver, bloementuin, kruidentuin, berkenbos en bovenal: rust! Een prachtige plek om te tuinieren, wandelen of gewoon te verblijven.

Omschrijving

Vanwege bezuinigingen besloot de gemeente per 2013 de tuin voorgoed te sluiten. Enkele buurtbewoners, Gino Groenewegen, Josien Lalleman en Wouter Sjoerdsma, zijn in actie gekomen om de tuin te behouden en dat is hun met hulp van een deelgemeenteraadslid van D66, Chantal Zeegers, gelukt. Er is een Stichting opgericht, Stichting Tuin Tsjaikofskilaan (STT), en deze huurt vanaf januari 2013 de tuin van de gemeente, zonder subsidie te ontvangen. De STT verhuurt nutstuintjes aan buurtbewoners uit Hillegersberg en een flink areaal aan het Centrum voor Reuma en Revalidatie Rotterdam (RRR). Er is geen betaalde kracht aanwezig en de stichting moet de huur, de elektriciteit, het onderhoud van de opstallen, de beplanting en inrichting van het terrein, het (tuin)meubilair e.d. zelf bekostigen. De inkomsten van STT bestaan uit verhuur van ca. 65 nutstuintjes, de bijdrage van het RRR en de verhuur van het gebouwtje met zaaltje van 5×10 meter en keuken t.b.v. cursussen, vergaderingen, workshops, kinderfeestjes, verenigingen, verjaardagen e.d..

Samen met het RRR is besloten de tuin de naam dRRRoomland te geven. Vanaf 2013 worden de algemene delen van de tuin successievelijk (her)ingericht. Zo zijn er vlinder- en bijenweiden met wandelpaden, een bloementuin en een hostaborder aangelegd. ‘s Zomers worden door de Stichting Egelopvang egels uitgezet en in het najaar van 2013 zijn uilen- en vleermuizenkasten opgehangen. Vlinder- en verschillende vogelkasten hingen er al. Met financiële steun van het Oranjefonds is in het najaar van 2013 een grote volière gebouwd. Dit alles om dRRRoomland aantrekkelijker te maken als biologische buurttuin en ontmoetingsplaats.

Bereik
Hoeveel mensen zijn er bij de organisatie van het project betrokken?
Hoeveel Mensen bereikt u er mee?

Onderzoek
dRRRoomland wil wel/ niet meewerken aan onderzoek door studenten.

Vestiging