Tassenbol / TakeMeBag

Contactgegevens

Diemerparklaan 25
1087 GE Amsterdam
info@tassenbol.nl
http://www.tassenbol.nl/

Contactpersoon: Caroli Buitenhuis

Sponsors Initiatief: –
Betrokken organisaties: Greenwish, IDEAL & CO
Start Initiatief: –
Einde Initiatief: –

Samenvatting
De boodschap van de TassenBol is het tegengaan van de verspilling van plastic tassen en het bijbrengen van milieubewustzijn.

Omschrijving

Het idee voor de TassenBol is bij de founder, Caroli Buitenhuis, als een ingeving ontstaan. Nadat zij weer eens peinzend in haar kast keek naar die stapel plastic tasjes en vervolgens op een onverwacht moment in de supermarkt stond om een boodschap te halen, bedacht ze dat dat met die tasjes toch anders zou moeten kunnen. En ineens viel het kwartje: een plasticzakkenbak in elke supermarkt. Samen met Stichting Greenwish en ontwerpbureau IDEAL & CO regelde Caroli subsidies, vroeg zij supermarkten mee te doen aan een wetenschappelijke proef, zorgde zij voor het design van de TassenBol en zette de productielijn op.

De boodschap van de TassenBol is het tegengaan van de verspilling van plastic tassen en het bijbrengen van milieubewustzijn. Iedere supermarkt, basisschool of bibliotheek kan een voorziening plaatsen om tasjes te laten hergebruiken. Onderzoek en praktijk hebben aangetoond dat er jaarlijks miljoenen tasjes op die manier hergebruikt kunnen worden.

Iedereen krijgt bij aankoop van een product een plastic tas: bij de bakker, de slager, boekhandel etc. Gevolg is dat iedereen regelmatig thuis plastic tassen moet weggooien, maar wel weer een tas nodig heeft als men onverwacht in de supermarkt staat. Een oplossing hiervoor is: een voorziening a la TassenBol in elke supermarkt. Men deponeert daarin de schone en overtollige tassen van thuis. Wie dan in de supermarkt een tasje nodig heeft, kan kiezen: of een tas kopen of een gratis tas uit de TassenBol hergebruiken! Ook in basisscholen, bibliotheken en bedrijfsgebouwen werkt dit concept heel goed.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er per jaar ongeveer anderhalf miljard plastic tasjes worden weggegeven in Nederland. Dit onderzoek heeft ook aangetoond dat middel van de TassenBol per jaar miljoenen tassen hergebruikt kunnen worden. Dat scheelt ook nog eens miljoenen kilo’s CO2!

Vestiging