RotterZwam

Contactgegevens

Maasboulevard 100
3063 NS Rotterdam
info@rotterzwam.nl
http://www.rotterzwam.nl

Contactpersoon: Siemen Cox en Mark Slegers

Sponsors Initiatief: –
Betrokken organisaties: –
Start Initiatief: 2014
Einde Initiatief: –

Samenvatting
RotterZwam kweekt eetbare paddestoelen in, met én voor Rotterdam. RotterZwam maakt van afval weer voedsel, zowel letterlijk als figuurlijk. Want de zwammen worden lokaal gekweekt in een leegstaand gebouw; het afvalproduct van de vastgoedsector. En wat is er dan gaver dan de kelders van het oude Tropicana Zwembad? Maar we gaan verder; we maken ook letterlijk voedsel van afval. Hoe dan? Door o.a. koffiedik –afval van Rotterdamse horeca en kantoren- te gebruiken om de zwammen op te kweken. RotterZwam is dus een supervers, milieuvriendelijk en duurzaam gekweekt streekproduct.

Omschrijving

Wij houden erg van koffie, ook in Rotterdam. Volgens schattingen drinken Rotterdammers gemiddeld 3 kopjes per dag. Dat is al gauw 140 liter per persoon per jaar! Een deel daarvan drinken we op kantoor of ergens in de horeca. Na het zetten van een bakkie, wordt het koffiedik weggegooid. Omdat we in Rotterdam geen GFT scheiden, gaat het zo de vuilverbrandingsoven in. Hartstikke zonde, want met koffiedik kun je ook nuttige dingen doen. Zoals paddestoelen kweken! Daar komt RotterZwam om de hoek kijken. RotterZwam kweekt de eetbare paddestoel uit Rotterdam. RotterZwam maakt van afval weer voedsel.
Het met de bakfiets opgehaalde Rotterdamse koffiedik wordt naar de mobiele kwekerij gebracht. Op dit moment zitten we in het -leegstaande- oude Tropicana Zwembad in Rotterdam centrum. In de kwekerij mengen we het koffiedik met stro en voegen we er paddestoelenbroed aan toe. Binnen 3 weken dienen de eerste oesterzwammen zich al aan! En die heerlijke oesterzwammen bieden wij de stad en haar inwoners weer te koop aan. Maar daar stopt het niet. Afval is immers voedsel! Wormen helpen ons het restant van onze productie om te toeveren tot een bodemverbeteraar. Deze kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor het verbeteren van de grond van uw moestuin of plantenbakken op het balkon. Op deze manier reduceren wij het afval van de Rotterdamse vastgoedsector, dat van de koffiedrinkende Rotterdammers én van onszelf tot vrijwel nul. Tenslotte is RotterZwam een uitstekende vleesvervanger die op veel verschillende manier te bereiden is tot een lekkernij. Zoals je misschien al wist, verhoogt ook vleesconsumptie de uitstoot van broeikasgassen. Wij dragen dus ons steentje bij aan de CO2-reductie van de stad én aan voedselzekerheid.

Vestiging