Healthy seas

Contactgegevens

PO Box 90154
5000 LG Tilburg
ecnc@ecnc.org
http://healthyseas.org

Contactpersoon: –

Sponsors Initiatief: –
Betrokken organisaties: –
Start Initiatief: 2001
Einde Initiatief: –

Samenvatting
Er liggen honderden scheepswrakken verborgen in onze zeeën, ook in de Noordzee. Deze wrakken vormen kraamkamers voor veel zeedieren maar tevens blijven er veel visnetten aan hangen waar grote hoeveelheden vissen en zoogdieren in verstrikt raken en vervolgens in doodgaan.
Om dit dierenleed tegen te gaan maakt Healthy Seas scheepswrakken schoon en laat de verwijderde visnetten recyclen tot badpakken en andere producten.

Omschrijving

Onze zeeën liggen bezaaid met verloren visnetten. Deze worden ook wel spooknetten genoemd. Volgens de Verenigde Naties blijft er jaarlijks ongeveer 640.000 ton aan visnetten achter in de oceanen, goed voor een tiende van het afval in zee. De netten blijven vaak eeuwenlang in zee liggen en vele dieren zoals vissen, dolfijnen, schildpadden, krabben en zeevogels raken er in verstrikt en sterven.
Het opduiken de spooknetten wordt gedaan door goed getrainde vrijwillige duikers. In verschillende havens in Nederland, België en zelfs Kroatië zijn speciale Healthy Seas opslagplaatsen ingericht waar de netten worden verzameld tot het moment waarop ze naar een fabriek in Slovenië worden getransporteerd om te worden gerecycled.

Vestiging